logo

Satelliet termen

 • AC3


  Bij digitale televisie is het mogelijk om ook digitaal geluid uit te zenden dat voor meerdere speakers geschikt is. Naast het standaard stereogeluid (twee kanalen) zenden sommige stations ook AC3 (ook wel Dolby Digital 5.1) uit. Het geluid is dan geschikt voor vijf speakers. Het bioscoopgevoel wordt op deze manier steeds beter geëvenaard. Om het geluid te horen is echter wel een Dolby Digital decoder/receiver nodig. Satellietontvangers die digitaal geluid weergeven beschikken hiervoor over een S/PDIF-uitgang.

  ADR


  ADR staat voor 'Astra Digital Radio'; een signaal dat wordt meegezonden met analoge satellietuitzendingen. Met een speciale ADR-ontvanger kunnen digitale radiozenders ontvangen worden, met vaak extra tekstinformatie zoals we dat kennen van RDS (o.a. bij autoradio's).

  Alfanumeriek display


  Sommige satellietontvangers hebben helemaal geen display, de meeste hebben een display waarin een beperkt aantal cijfers kan worden weergegeven (meestal het kanaalnummer), en een enkeling heeft een alfanumeriek display dat naast cijfers ook letters kan tonen. Deze ontvangers geven doorgaans de naam weer van het kanaal waarop is afgestemd.

  Aston


  De fabrikant Aston heeft Common Interface-modules op de markt gezet die gebruikt kunnen worden voor het decoderen van gecodeerde SECA-kanalen (waaronder de Belgise zenders), mits een geldig smartcard aanwezig. SECA is gepatenteerd. Aston mag daarom de naam 'SECA' niet gebruiken.

  Astra, Astra-posities


  De meeste schotelbezitters in België hebben hun schotel gericht op de Astra-satellieten. Deze satellieten, beheerd door satelliet-operator SES-Astra, staan in groepjes aan de hemel op 'vaste' plekken (geostationair) en geven er de tv- en radiozenders door aan de kijkers op aarde. De meest populaire Astra-positie is die op 19 graden oost, meestal aangeduid als Astra1. Op deze positie worden de Belgishe zenders doorgegeven. Ook de positie Astra2 op 28 graden oost groeit in populariteit: hier zijn veel ongecodeerde Britse zenders te ontvangen (o.a. BBC).

  Azimut


  De elevatie- en de azimut-hoek zijn belangrijk bij het uitrichten van een schotel. De azimut-hoek geeft aan hoe de schotel is gericht in horizontale richting. Voor elke satellietpositie moet een andere azimut-hoek worden ingesteld, en deze is daarnaast ook afhankelijk van de lokatie van de schotel op aarde (geografische lengte). Raadpleeg voor het instellen van de juiste azimut-hoek een azimut/elevatie-tabel, of onderstaande website.

 • BER


  Bit Error Rate: via een correctie kunnen atmosferische storingen op een digitaal satellietsignaal hersteld worden. De satellietontvanger controleert voortdurend of een binnenkomend signaal beschadigd is en corrigeert indien mogelijk.

  Blind search


  Satellietontvangers hebben allemaal hun eigen methode om te zoeken welke zenders er op een bepaalde satellietpositie worden uitgezonden. Een zeer grondige methode is Blind Search: hierbij doorloopt de ontvanger voor elke frequentie alle mogelijke variabelen (symbolrates, FEC's, etc.), zodat er vaak veel meer kanalen worden gevonden. Ook bekend als Power Scan.
 • Cam


  Een Conditional Access Module (CAM) is een PCMCIA-insteekkaart voor de decodering van versleutelde kanalen. Voor verschillende coderingen (Conax, Mediaguard, etc.) zijn verschillende CAMs op de markt. Doorgaans moet er in de CAM een geldige smartcard worden gestoken om de gecodeerde kanalen zichtbaar te maken. Bij Common Interface-ontvangers zijn de CAMs verwisselbaar; bij ontvangers met embedded decodering (kaartlezer) zijn ze ingebouwd.

  CI


  CI is een afkorting voor Common Interface. Ontvangers met een Common Interface beschikken over een of meerdere PCMCIA-insteeksloten. Hierin kan een Conditional Access Module (CAM) worden geschoven, die het mogelijk maakt naar gecodeerde kanalen te kijken. Doorgaans moet hiervoor in de CAM weer een smartcard worden gestoken. Voor verschillende coderingen (Conax, Mediaguard, etc.) zijn verschillende CAMs op de markt. Bij Common Interface-ontvangers kan de CAM worden verwisseld.

  Cinch


  Een cinch-connector is een type plug, ook wel bekend als RCA of tulpstekker, die bij satellietapparatuur veel gebruikt wordt voor het maken van analoge audio- en videoverbindingen. De meeste satellietontvangers beschikken over twee cinch audio-uitgangen (links en rechts). Veel types hebben daarnaast een cinch video-uitgang (composiet). Ook het doorgeven van een 12 volts-schakelsignaal naar de LNB gebeurt vaak via een cinch-uitgang.

  Clarke-belt


  De Clarke-belt is de regio in de ruimte rond de aarde waar de meeste tv-satellieten 'geparkeerd' zijn. Op een hoogte van 36.000 km loopt de omwentelingssnelheid van een satelliet precies in de pas met de rotatie van de aarde, zodat deze satellieten stil staan ten opzichte van het aardoppervlak (geostationair). De Clarke-belt dankt zijn naam aan Arthur C. Clarke, de geestelijk vader van de communicatiesatelliet, beter bekend vanwege zijn sciencefictionboeken.

  Coax


  Een coax(iaal)-kabel wordt gebruikt voor de doorgifte van hoogfrequente signalen, zoals het signaal van de LNB naar de satellietontvanger. Een coax-kabel bestaat uit een kern, omringd door een mantel. Kern en mantel worden van elkaar gescheiden door een isolator (meestal plastic). Een coax-kabel heeft als voordeel dat hij relatief ongevoelig is voor storende invloeden van buitenaf. Het aansluiten van de coax-kabel tussen LNB en ontvanger gebeurt gewoonlijk met F-connectoren.

  Codering


  Satellietoperators zijn commerciële bedrijven, die tegen betaling zenders aanbieden aan hun abonnees. Om te voorkomen dan de programma's ook zichtbaar zijn voor niet-abonnees worden de zenders gecodeerd (versleuteld). Hiervoor worden verschillende systemen gehanteerd, zoals Conax, Cryptoworks e.a. In België maakt Tv Vlaanderen gebruik van SECA/Mediaguard. Om een gecodeerde zender zichtbaar te maken moet een satellietontvanger beschikken over een CAM (Conditional Access Module) en een smartcard. Bij sommige ontvangers is de CAM reeds ingebouwd (embedded).

  Common Interface


  Ontvangers met een Common Interface (CI) beschikken over een of meerdere PCMCIA-insteeksloten. Hierin kan een Conditional Access Module (CAM) worden geschoven, die het mogelijk maakt naar gecodeerde kanalen te kijken. Doorgaans moet hiervoor in de CAM weer een smartcard worden gestoken. Voor verschillende coderingen (Conax, Mediaguard, etc.) zijn verschillende CAMs op de markt. Bij Common Interface-ontvangers kan de CAM worden verwisseld.

  Composiet


  In een composiet (of A/V) videosignaal wordt alle informatie over het beeld (kleuren, helderheid, contrast) verzonden via een kabel. Een betere beeldkwaliteit wordt verkregen met een S-video (of Y/C) signaal.

  Conax


  Coderingssysteem voor digitale satellietuitzendingen, oorspronkelijk afkomstig uit Noorwegen. Conax wordt veel gebruikt voor de codering van Scandinavische zenders, bijvoorbeeld op de Thor-satelliet.

  Cryptoworks


  Coderingssysteem voor digitale satellietuitzendingen, ontwikkeld door Philips. CryptoWorks wordt onder andere gebruikt door de zenders van de Oostenrijkse publieke omroep ORF.
 • Digitenne


  Aanbieder van digitale televisie en radio via de ether (DVB-T). Bij de uitzendingen van Digitenne wordt dus geen gebruik gemaakt van satellieten, maar van 'aardse' zenders. Om de uitzendingen te kunnen bekijken is een speciale ontvanger, een eenvoudige sprietantenne en een abonnement nodig. De eenvoudige installatie maakt Digitenne erg geschikt voor mobiel gebruik (boot, camping, etc.).

  Diseqc


  Afkorting voor Digital Satellite Equipment Control, een softwareprotocol voor satellietontvangers dat werd ontwikkeld door Eutelsat. Met DiSEqC is het mogelijk om te schakelen tussen verschillende LNB's of een (kleine) draaibare schotel aan te sturen. Er zijn verschillende versies van het DiSEqC-protocol (1.0, 1.2, 2.0 e.a.), steeds met een groter aantal mogelijkheden. Uw satellietdealer kan u vertellen welke DiSEqC-versie voldoet aan uw wensen. Met USALS, een geavanceerde optie van het DiSEqC-protocol, wordt het vinden van de juiste satelliet met een draaibare schotel nog gemakkelijker.

  Dolby Digital


  Bij digitale televisie is het mogelijk om ook geluid uit te zenden dat voor meerdere speakers geschikt is. Naast het standaard stereo (twee kanalen) geluid zenden sommige stations ook Dolby Digital (ook wel AC3) uit. Het geluid is dan geschikt voor vijf speakers. Het bioscoopgevoel wordt op deze manier steeds beter geëvenaard. Om het geluid te horen is echter wel een Dolby Digital decoder/receiver nodig. Satellietontvangers die digitaal geluid weergeven beschikken hiervoor over een S/PDIF-uitgang.

  DVB


  Afkorting voor Digital Video Broadcasting, een standaard voor digitale video-uitzendingen die door zo'n 260 fabrikanten, omroepen, softwareontwikkelaars en satellietoperators wordt ondersteund. De uitzendingen kunnen via verschillende wegen plaatsvinden: DVB-S (satellite): digitale video-uitzendingen via satelliet DVB-T (terrestrial): digitale video-uitzendingen via de ether, zoals Digitenne in België DVB-C (cable): digitale video-uitzendingen via de kabel DVB-H (handheld): digitale video-uitzendingen voor mobiele apparatuur, zoals Telefoons

  DVR


  Afkorting voor Digital Video Recorder (digitale videorecorder); een apparaat met de mogelijkheid om uitzendingen op digitale wijze op te slaan op een ingebouwde harddisk. Veel moderne satellietontvangers hebben deze optie, die ook wel wordt aangeduid met PVR (Personal Video recorder). Een DVR biedt alle mogelijkheden van een 'ouderwetse' videorecorder, plus enkele extra opties zoals het overslaan van reclames en 'time shift' (met vertraging kijken naar een uitzending die nog bezig is).
 • Elevatie


  De elevatie- en de azimut-hoek zijn belangrijk bij het uitrichten van een schotel. De elevatie-hoek geeft aan hoe de schotel is gericht in verticale richting. Voor elke satellietpositie moet een andere azimut-hoek worden ingesteld, en deze is daarnaast ook afhankelijk van de locatie van de schotel op aarde (geografische breedte). Raadpleeg voor het instellen van de juiste elevatie-hoek een azimut/elevatie-tabel, of onderstaande website.

  Embedded


  Embedded wil zeggen 'ingebouwd'; een kreet die bij satellietontvangstapparatuur in verschillende verbanden wordt gebruikt. Zo wil embedded decodering zeggen dat er in de ontvanger een dekcoderingssysteem is ingebouwd. Hiervoor hoeft dus geen CAM te worden aangebracht; een smartcard is voldoende om naar versleutelde kanalen te kijken. Embedded teletekst (ook wel OSD-teletekst genoemd) betekent dat er een teletekstdecoder in de ontvanger aanwezig is. De tekstinformatie kan daarom op elke tv worden weergegeven, ook als deze zelf niet over een teletekstdecoder beschikt. De andere manier om teletekst weer te geven wordt aangeduid met VBI.

  EPG


  Afkorting voor Elektronische Programma Gids: gegevens over programma's, zoals aanvangstijd en inhoud, die de satellietontvanger op het beeldscherm weergeeft. De functionaliteit van de EPG wordt in hoge mate bepaald door de software in de ontvanger en CAM. Soms is alleen informatie beschikbaar over het huidige en volgende programma ('now/next'), soms is er uitgebreide programma-informatie tot een week vooruit beschikbaar.

  Ethernet


  Met ethernet wordt verwezen naar de onderdelen van een lokaal computernetwerk (LAN). Personal computers communiceren via een ethernetverbinding met elkaar, een router en/of een modem. Sommige satellietontvangers beschikken over een ethernet-poort, waardoor ze eenvoudig in een computernetwerk kunnen worden opgenomen.
 • F-Connector


  Type connector dat gewoonlijk wordt gebruikt voor het aansluiten van de coax-kabel tussen de LNB en de satellietontvanger.

  Fastscan


  Bij de installatie van een satellietontvanger moeten de kanalen worden ingelezen en opgeslagen op een programmaplaats in het ontvangergeheugen. Ontvangers hebben hiervoor vaak verschillende methoden (handmatig, automatisch, etc.), en Tv Vlaanderen/TV Vlaanderen hanteert hiervoor fastscan. Hiermee haalt de ontvanger zeer snel een kanalenlijst van de satelliet, en plaatst deze in zijn geheugen. Zo heeft de gebruiker direct alle kanalen geprogrammeerd volgens de volgorde die de provider voorschrijft.

  Firmware


  De software die in de ontvanger 'draait', en voor een groot deel de functies en mogelijkheden van het apparaat bepaalt. Bij de meeste satellietontvangers verschijnen er regelmatig nieuwe updates van de firmware, die via de satelliet (OTA) of website van de fabrikant worden verspreid.

  FTA (Free to air)


  FTA is een afkorting voor free-to-air, een aanduiding voor ongecodeerde kanalen. Deze kanalen kunnen met elke ontvanger worden bekeken, dus ook met de eenvoudigste FTA-ontvangers. Veel Duitse publieke omroepen worden FTA verspreid, net als het Belgische BVN.
 • GB (gigabyte)


  Een gigabyte (GB) is een eenheid van capaciteit van dataopslag. De hoeveelheid informatie die kan worden weggeschreven op bijvoorbeeld een harddisk wordt dus uitgedrukt in gigabytes. Satellietontvangers worden wel uitgevoerd met een ingebouwde harddisk met een capaciteit vanaf 20 gigabyte tot wel 250 gigabyte. Algemeen geldt dat 80 GB genoeg is voor ongeveer 60 uur aan video-opnamen.

  Geostationair


  Satellieten die op een hoogte van 36.000 km boven de aarde staan hebben een omwentelingssnelheid die precies in de pas loopt met de rotatie van de aarde. Hierdoor hangen deze satellieten stil ten opzichte van het aardoppervlak: ze zijn geostationair. Alle populaire tv-satellieten bevinden zich in een geostationaire baan. Hierdoor kunnen de ontvangstschotels van de kijkers dus steeds op dezelfde plek aan de hemel gericht blijven.
 • Harddisk


  Een harddisk of harde schijf is een opslagmedium voor data. Harddisks worden gebruikt in pc's, maar ook steeds vaker in satellietontvangers. Deze ontvangers gebruiken de disk voor het opnemen van programma's. Een harddisk is snel toegankelijk en kan steeds opnieuw worden gebruikt.

  Hot Bird


  Na de Astra-satellieten zijn de Hot Bird-satellieten in België« waarschijnlijk het populairst. Deze satellieten zijn te vinden op de positie 13 graden oost aan de hemel, en brengen een veelheid aan voornamelijk Europese zenders. De Hot Bird-satellieten worden geëxploiteerd door Eutelsat.
 • Irdeto


  Coderingssysteem voor digitale satellietuitzendingen, ontwikkeld door Irdeto Access, een onderdeel van Mindport.

 • Linux


  Een besturingssysteem voor personal computers, oorspronkelijk ontwikkeld als goedkoop alternatief voor Windows. Linux is een voorbeeld van zogeheten 'open source' software: de broncode is openbaar en kan door iedereen worden doorontwikkeld of aangevuld. Ook diverse satellietontvangers maken gebruik van Linux. Voorbeelden hiervan zijn de Dreambox-ontvangers en de Triple Dragon. Deze ontvangers hebben hierdoor mogelijkheden die vooral voor de hobbyisten erg interessant zijn.

  LNB


  Afkorting voor Low Noise Block down coverter, een moeilijke naam voor de plastic toeter die in het brandpunt van de satellietschotel is gemonteerd. De LNB pikt de signalen van de satelliet op, filtert de ruis eruit, versterkt het signaal en zet het om naar een frequentie waarmee de ontvanger overweg kan. Veel ontvangers beschikken over een LNB-doorlus: hiermee kan het signaal van de LNB via de ontvanger worden doorgestuurd naar een tweede ontvanger.
 • Mediahighway


  Interactieve software voor satellietontvangers, gebruikt in combinatie met de codering Mediaguard. Mediahighway bepaalt in hoge mate de functionaliteit van de ontvangers waarin het is ingebouwd, en maakt onder andere toepassingen als betaal-tv mogelijk. De satellietontvangers die zijn 'goedgekeurd' door de Belgische satellietoperator Tv Vlaanderen beschikken allemaal over Mediahighway.

  MPEG2


  MPEG video is een coderingsvorm waarmee een videosignaal in compacte vorm kan worden verstuurd. MPEG bestaat in verschillende soorten; MPEG1 werd gebruikt voor de codering van VCD, MPEG2 wordt onder andere gebruikt bij DVD en de meeste DVB-uitzendingen, dus ook satelliet-tv. Voor de uitzending van HDTV zal waarschijnlijk uiteindelijk MPEG4 als codering worden gekozen.

  MPEG4


  MPEG video is een coderingsvorm waarmee een videosignaal in compacte vorm kan worden verstuurd. MPEG bestaat in verschillende soorten; MPEG1 werd gebruikt voor de codering van VCD, MPEG2 wordt onder andere gebruikt bij DVD en de meeste DVB-uitzendingen. Voor de uitzending van HDTV zal waarschijnlijk uiteindelijk voor MPEG4 worden gekozen; een nog efficientere codering, die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor interactieve toepassingen. Ook het DivX-formaat, vooral populair op het internet, is een vorm van MPEG4.
 • Nagravision


  Coderingssysteem voor digitale satellietuitzendingen, ontwikkeld door The Kudelski Group (Zwitserland). Nagravision wordt onder meer gebruikt door het Duitse Premiere-pakket.
 • Offset-schotel


  Schoteltype waarbij het brandpunt zich niet in het midden van de schotel bevindt, maar daarbuiten. Ook de LNB wordt dus buiten het midden van de schotel bevestigd. Het voordeel hiervan is dat de LNB zich niet in het 'blikveld' van de schotel bevindt, waardoor het rendement van de schotel hoger is. De meeste consumentenschotels zijn van het offset-type.

  OSD


  Afkorting voor On Screen Display: informatie die door de satellietontvanger over het tv-beeld heen wordt getoond. Op deze manier worden interactieve menu's, de elektronische programmagids en installatieschermen zichtbaar gemaakt.

  OSD teletekstl


  OSD teletekst (ook wel embedded teletekst genoemd) is beschikbaar op ontvangers met ingebouwde teletekstdecoder. Met deze ontvangers kan de tekstinformatie op elke tv worden weergegeven, ook als deze zelf niet over een teletekstdecoder beschikt. De andere manier om teletekst weer te geven wordt aangeduid met VBI.

  OTA


  Afkorting voor Over The Air: een manier om een satellietontvanger te voorzien van nieuwe software. De software wordt in dit geval per satelliet verzonden en automatisch geïnstalleerd. Dit bespaart de gebruiker veel werk, omdat er niet hoeft te worden gewerkt met kabels en computers.
 • PVR


  Afkorting voor Personal Video Recorder (digitale videorecorder); een apparaat met de mogelijkheid om uitzendingen op digitale wijze op te slaan op een ingebouwde harddisk. Veel moderne satellietontvangers hebben deze optie, die ook wel wordt aangeduid met DVR (Digital Video recorder). Een PVR biedt alle mogelijkheden van een 'ouderwetse' videorecorder, plus enkele extra opties zoals het overslaan van reclames en 'time shift' (met vertraging kijken naar een uitzending die nog bezig is).
 • RCA


  Een RCA-connector is een type plug, ook wel bekend als cinch of tulpstekker, die bij satellietapparatuur veel gebruikt wordt voor het maken van analoge audio- en videoverbindingen. De meeste satellietontvangers beschikken over twee RCA audio-uitgangen (links en rechts). Veel types hebben daarnaast een RCA video-uitgang (composiet). Ook het doorgeven van een 12 volts-schakelsignaal naar de LNB gebeurt vaak via een RCA-uitgang.

  RF modulator


  Stukje elektronica dat het signaal van een videobron geschikt maakt voor weergave via de antenne-ingang van een tv. Veel satellietontvangers beschikken over een RF modulator, en hebben bovendien een doorlusmogelijkheid, zodat de satellietontvanger naast een bestaande kabelaansluiting kan worden gebruikt.

  RS232


  Interface voor seriele datacommunicatie, veelal gebruikt voor printeraansluitingen op pc's. Een RS232-aansluiting kan gebruik maken van twee soorten connectoren: 25-polig (DB-25) of 9-polig (DB-9). Ook veel satellietontvangers zijn voorzien van een RS232-poort, waardoor ze bijvoorbeeld voorzien kunnen worden van nieuwe firmware of kanalenlijsten.
 • S-video


  Ook bekend als S-VHS of Y/C. Deze manier voor het doorgeven van een analoog videosignaal geeft een beter beeld dan composiet (A/V), omdat de kleur- en helderheidsinformatie is gescheiden. Nog beter beeld geeft component video (RGB), waarbij ook de kleurcomponenten (rood, groen en blauw) gescheiden zijn.

  S/PDIF


  Afkorting voor Sony/Philips Digital InterFace. S/PDIF is een standaard voor het doorgeven van een digitaal audiosignaal. Via S/PDIF kan het digitale geluid van een satellietontvanger (of bijvoorbeeld een cd-speler) worden doorgegeven aan een home cinema set. Een S/PDIF-uitgang kan de vorm hebben van een RCA-plug, maar ook van een optische aansluiting.

  Scart


  Afkoring voor Syndicat des Constructeurs d'Appareils Radiorécepteurs et Téléviseurs. Dit 21-polige connectortype, ook wel bekend als euroconnector, wordt veel gebruikt voor de gecombineerde doorgifte van beeld- en geluidssignalen. Veel satellietontvangers beschikken over scart-aansluitmogelijkheden voor tv en videorecorder.

  SECA


  Coderingssysteem voor digitale satellietuitzendingen van de Société Europenne des Controls d'™Acces (SECA), een dochteronderneming van het Franse Canal Plus Technologies. SECA is ook bekend als Mediaguard en wordt onder meer gebruikt door de Belgische satellietoperator Tv Vlaanderen.

  Serieel


  Eenvoudige manier van dataoverdracht: de gegevens worden bit voor bit door dezelfde draad verstuurd. Seriële dataoverdracht vindt onder andere plaats via een RS232-aansluiting.

  Smartcard


  Plastic kaartje ter grootte van een creditcard, met ingebouwde chip en een klein geheugen. In de smartcards die worden gebruikt bij satellietontvangers zijn gegevens opgeslagen over de gebruiker en zijn abonnement. De smartcard wordt aangebracht in de kaartlezer van de ontvanger (of de CAM bij Common Interface-ontvangers), waarna gecodeerde kanalen zichtbaar kunnen worden gemaakt.

  Satelliet Software


  Digitale satellietontvangers zijn in feite een soort gespecialiseerde computers, die een slukje eigen software draaien. Deze software, ook wel firmware genoemd, bepaalt in hoge mate de opties en functies van de ontvanger. Fabrikanten brengen regelmatig nieuwe versies (updates) uit van de ontvanger-software, die via het internet of de satelliet wordt gedistribueerd.
 • Transponder


  Samentrekking van transmitter en responder; een stukje elektronica aan boord van tv-satellieten dat zorgt voor de ontvangst van het signaal dat afkomstig is van de operator, om het vervolgens door te geven aan alle ontvangstschotels in het gebied dat de satelliet op aarde bestrijkt.

  Twin tuner


  Twin tuner-ontvangers beschikken over twee afzonderlijke ontvangstgedeelten, en kunnen dus twee zenders gelijktijdig verwerken. Zo kan er bijvoorbeeld één kanaal worden weergegeven op tv, terwijl het andere wordt opgenomen. Veel satellietontvangers met twin tuner bieden tevens de mogelijkheid om twee (of meer) kanalen gelijktijdig op te nemen op een ingebouwde harddisk.
 • Update


  Fabrikanten van satellietontvangers brengen af en toe nieuwe versies uit van ontvangersoftware. Hierin worden dan vaak nieuwe opties geboden en eerdere foutjes weggewerkt. De nieuwe software kan in de ontvanger worden aangebracht via een datacommunicatiepoort (bijvoorbeeld de RS232-aansluiting) of via het satellietsignaal (OTA).

  USALS


  Universal Satellites Automatic Location System. Samen met Eutelsat ontwikkelde fabrikant Stab een uitbreiding op het DiSEqC 1.2-protocol. Met de USALS-software kan een draaibare schotel heel eenvoudig op de juiste satelliet worden gericht. Ontvangers die over deze optie beschikken zijn herkenbaar aan het USALS-logo op de behuizing.
 • VBI teletekst


  Bij Vertical Broadcast Interval (VBI) teletekst wordt het teletekstsignaal in gecodeerde vorm aan het videobeeld toegevoegd. Televisietoestellen met een ingebouwde teletekstdecoder kunnen de informatie vervolgens zichtbaar maken op het scherm. Satellietontvangers met embedded teletekst (OSD) geven de teletekstpagina's door als gewoon tv-beeld, zodat ook tv's zonder ingebouwde decoder teletekstinformatie kunnen weergeven.

  Viaccess


  Coderingssysteem voor digitale satellietuitzendingen, ontwikkeld door France telecom.
 • YPbPr


  Met YPbPr wordt een analoog videosignaal doorgegeven via drie afzonderlijke kabels (gemerkt Y, Pb en Pr). Dit zogeheten component videosignaal geeft een betere kwaliteit dan composiet video of S-video.