logo

HD Televisie

 • Wat is HDTV?

  HDTV staat voor High Definition TeleVisie. Om u een idee te geven wat het verschil is tussen HDTV en SDTV (huidige traditionele televisie): SDTV zendt uit met een resolutie van 720 beeldlijnen met ieder 576 pixels. In totaal is een SDTV beeld opgebouwd uit ruim 400.000 pixels (720 * 576). Een full HDTV zendt uit in een resolutie van 1080 beeldlijnen met 1920 beeldpixels. In totaal is een full HD signaal opgebouwd uit ruim 2 miljoen beeldpixels. Een full HD televisiesignaal zendt uit in een vijfvoudige resolutie ten opzichte van een analoge PAL televisiesignaal.
 • Waarom HDTV?

  Een full HD signaal heeft een vijfvoudige resolutie ten opzichte van een PAL signaal. Een ander groot voordeel van HDTV is de impliciet sterk verbeterde detaillering van de kleuren, iets dat sterk bijdraagt aan het gevoel van een echte beleving. Of men nu analoog dan wel digitaal uitzendt: er is een vijfvoudige bandbreedte nodig om een dergelijk kwalitatief hoogstand beeld ook uit te kunnen zenden.
 • Kan HDTV op mijn oude TV?

  Zoals aangegeven bestaat de ideale HDTV uitzending uit 1920x1080 beeldlijnen. Een plasmascherm met een resolutie van 852x480, is niet geschikt voor full HDTV. U moet dus in de technische specificaties duiken om niet bekocht thuis te komen. Gelukkig is er een HDTV label ontworpen. Televisiefabrikanten die voldoen aan de minimale eisen mogen de label dragen. U als consument weet dan dat de televisie die u koopt geschikt is voor HDTV. Echter het verdient altijd de aanbeveling de technische specificaties van uw aankoop goed te controleren alvorens tot aanschaf over te gaan.
 • Wat is het verschil tussen HD-ready en full HD?

  Het verschil tussen HD (Full HD) en HD (Ready) is niet het aantal beeldpunten, ook wel pixels genoemd. Het is de beeld verversing beide hebben ze een resolutie van 1920x1080. De HD ready ondersteund tot 1080i de full HD tot 1080p de 1080i vernieuwd het beeld op de volgende manier de ene keer de oneven en de andere keer de even beeldlijnen De 1080p vernieuwd het beeld iedere keer helemaal dat geeft een stuk scherper beeld, meestal geeft een 720p uitzending een scherper beeld als een 1080i die meer pixels heeft P staat voor progressief en i voor interlaced Een HD-ready scherm moet aan de volgende eisen voldoen: - beeldresulutie 1920x 1080i - Input YPbPr, HDMI / HDCP (of DVI + HDCP) Een full HD scherm moet aan de volgende eisen voldoen - beeldresolutie 1920x1080 pixels progressief p dus - Input YPbPr, HDMI / HDCP (of DVI + HDCP)